Pre izvesnog vremena sam posetio fenomenalno predavanje koje su organizovali StartLabICTHUB Beograd a predavanje je održao marketing ekspert Voja Žanetić i to me je podstaklo da pišem o tih famoznih 8 sekundi.

 

Predavanje se ticalo marketinga i prodaje proizvoda ali ono što sam ja izvukao iz njega, a što je bitno za sve vas koji čitate jeste tih 8 sekundi pažnje koju će nam neko “pokloniti” i koje su naša šansa da nešto uradimo. Pročitajte tekst do kraja i biće vam jasno šta sve moramo uraditi kako bismo dobili “baš taj posao” koji toliko želimo.

 

Ja neću ulaziti u detalje i govoriti o istorijatu i zašto danas čovek može da održi fokus samo 8 sekundi (poređenja radi fokus zlatne ribice je 9 sekundi!!!) ali je bitno da je to jednostavno tako. Zašto je ovo nama bitno i kako mi to možemo primeniti u traženju posla i generalno u životu.

 

U poslovnom svetu se već duži niz godina koristi nešto što se zove “elevator pitch” i koji određuje koliko vi vremena imate da prodate svoj “proizvod”.

.

Prilikom zapošljavanja mi smo taj proizvod! Mi prodajemo svoje veštine i svoje znanje!

.

Hipotetička situacija je da ste se slučajno zadesili  liftu sa vlasnikom, ili HR menadžerom, firme u kojoj želite da radite. Eto sreće ali eto i problema. Šta uraditi? Šta reći? Kako nastupiti a ne upropastiti priliku? E to što ćete izgovoriti je upravo taj vaš “elevator pitch”. On ne nastaje na licu mesta već se sprema. On mora biti toliko efektivan, izbrušen i uvežban, da fascinirate sagovornika kako bi vam posvetio sledećih 8 sekundi pune pažnje.

 

Kada budete spremni da u tih 8 sekundi kažete o sebi nešto što bi drugu stranu, u ovom slučaju osobu koja nam može promeniti život iz korena, e tada možete reći da ste spremni da ozbiljno tražite POSAO SNOVA.

 

SaveSave

Comments

comments