Ukoliko radiš nešto što ne voliš, ponedeljak svakako ume da bude naporan dan. Svakog ponedeljka shvatiš da ti je ostalo još samo pet dana analize podataka a ti prosto obožavaš dizajniranje. Cela nedelja javljanja na telefon i odgovaranje na pitanja klijenata a ti znaš da bi bio odličan u prodaji. Ruku na srce, koliko još ponedeljaka je potrebno da izdržiš pa da počneš da radiš to što voliš?

 

            Ako je tvoj odgovor nula, nastavi da čitaš. Ipak, svi smo svesni da promeniti karijeru preko noći nije baš moguće ali zato postoji nekoliko načina da odmah, danas, počneš da radiš svoj posao snova i da uživaš u tome. Bez obzira čime se trenutno baviš i šta zapravo želiš da radiš, ovih par saveta će ti omogućiti da počneš da radiš ono što voliš i lagano ćeš krenuti ka svojim karijernim ciljevima.

 

            Kako je sred srede – idealno je vreme da se pripremiš za sledeću nedelju, i ko zna, možda ti sledeći ponedeljak bude najbolji do sada!

 .

Potraži prilike na poslu

 

            U svakoj kompaniji ima više posla nego ljudi koji mogu da ga urade. Iako ovo ne zvuči baš zabavno ovo je zapravo idealno stanje ukoliko želiš da promeniš karijeru.

 

            Kada kreneš da praviš listu stvari koje treba da uradiš sledeće nedelje pokušaj da razmisliš da li postoji neki način da radiš više onih stvari koje voliš i u kojima zapravo uživaš radeći ih. Ukoliko voliš da se baviš organizacijom obrati pažnju da li postoje neki događaji, konferencije ili sastanci u čiju organizaciju možeš da se uključiš. Još jedna opcija jeste da pitaš nekoga čiji posao te interesuje ili eventualno planiraš da se baviš nečim sličnim, da mu/joj budeš senka na par sati, dan ili pak nekoliko dana. Čisto da stekneš uvid u taj posao, pa makar i posredno.

 

            Takođe možeš pričati i sa šefom o tipu posla kojim želiš da se baviš i da dobiješ njen/njegov savet kako da radiš više tog posla. U svakom slučaju ukoliko tvoj stalni posao ne trpi i ispunjavaš sve obaveze, verujem da će šef biti spreman da ti dodeli još neke zadatke ali ovog puta iz oblasti u kojoj ćeš uživati.

 .

Potraži honorarne poslove

 

            Freelansing, volonterski rad ili prosto pomoć prijatelju ili porodici može biti lep način da ispitaš da li ti leži posao za koji misliš da bi bio idealan za tebe. Razmisli, danas, koliko vremena možeš odvojiti i posvetiti se nečemu u čemu ćeš uživati radeći. Na primer, ukoliko želiš da pišeš, odvoji nekoliko sati u zoru subotom ili nedeljom i piši.

 

            Takođe će ti, i nakon radnog vremena, ostati slobodne večeri koje možeš iskoristiti i pomoći nekome u oblasti koju voliš. Ukoliko ta osoba bude zadovoljna i preporuči te, na pravom si putu ka prvom klijentu.

 

            Kada sam menjao svoj karijerni pravac iskoristio sam nekoliko neradnih dana i održao trening za jednu privatnu kompaniju. Kako bih ovo uradio nisam morao da dam otkaz na svom poslu a ni moj poslodavac nije morao da zna. Sa druge strane, ja sam radio ono što volim, a kako se i meni i polaznicima svidelo, otvorio sam novo poglavlje u svojoj karijeri.

 .

Piši o tome

 

            Nije lako raditi svaki posao nakon svog redovnog, niti se to može uvek raditi. Opcija je da umesto da se angažuješ i iscrpljuješ svaki dan, povremeno radiš pravi posao a povremeno pišeš o njemu. Započni blog i piši o drugima koji se bave tvojim poslom snova. Tako ćeš biti u toku sa dešavanjima u branši a i drugi će saznati za tebe.

 

            Jednom kada počneš, obećaj sebi da ćeš pisati nekoliko puta nedeljno. Ovo će te naterati da budeš uključen u dešavanja i povezan sa ljudima koji su bitni u tvojoj željenoj branši. Još jedna prednost blogova jeste što ćeš imati pisani trag koji ćeš moći da pokažeš budućem poslodavcu kada budeš rešio da menjaš karijeru. Ovo ti može biti veliki plus!

 .

Takmiči se

 

            Takmičenje pokreće većinu nas i tera nas da se usavršavamo. Ovo je super način da ti ne manjka motivacije. Dosta novih industrija nudi takmičenja i za novajlije. Primeri za to se mogu naći u oblasti fotografije, dizajna, pisanja i slično. Istraži malo ponudu i prijavi se ako ti se neki učini interesantno. Nemoj se plašiti zato što si novajlija, poenta i jeste da kreneš pa ćeš se već razvijati nadalje.

 .

Prijavi se na kurs

 

            Bez obzira čime želiš da se baviš, prilično sam siguran da postoje neki kursevi iz te oblasti a šansa je da su neki od njih i besplatni. Ovi besplatni su uglavnom online ali je opcija da se nađe i neki offline uvek otvorena. Istraži sajtove koji se bave edukacijama, raspitaj se na fakultetima i među nevladinim organizacijama ili potraži neke konferencije i sastanke pa kreni odatle.

 

            Još je bolja opcija da ti firma plati kurs (pod uslovom da imaš posao). Ovo možeš postići ukoliko uspeš da ubediš šefa da bi pohađanje tog kursa poboljšalo tvoj učinak na poslu. U nekim firmama to šefovi sami prepoznaju i ponude radnicima ali su one, na žalost, još uvek retke kod nas. Znači ti preuzmi inicijativu i pitaj. U svakom slučaju ko ne pita taj ni ne dobije.

.

            Ja te neću lagati, promena karijere nije laka. Ipak, umesto da razmišljaš o tome kao o velikom i veoma važnom činu za koji je potrebno nekoliko godina da se desi, pokušaj nešto sitno, nešto što će te voditi ka promeni koju želiš a da pri tom neće biti momentalna već postepena i prirodna.

 

            Činjenica da čitaš ovaj tekst govori u prilog tome da si već na putu ka svom poslu snova a radionice koje će uslediti će te, lagano i skoro neprimetno, tamo i odvesti. Još jedna stvar koju možeš uraditi za sebe jeste da ostaviš ovde svoj mail i da pristupiš našoj mailing listi kako bi ti stizale i informacije koje ne objavljujemo jer su rezervisane samo za naše članove.

 .

Comments

comments