Uraditi nešto na vreme u današnjim okolnostima ume da bude komplikovano. Facebook, twitter, youtube, mailovi, mobilni telefoni, samo su neki od ometača koji nam ne dozvoljavaju da se držimo rokova. Sa druge strane nas mame da se posvetimo njima umesto poslu koji je pred nama. Sve češće me ljudi pitaju kako da se izbore sa odugovlačenjem i kako da postanu produktivniji. Smatram da je ovo kompleksno pitanje i da odgovora ima više od jednog ali ja posebno volim jedan moćan alat koji se sastoji od 3 pitanja i 3 koraka.

 

       Tri pitanja koja savetujem ljudima da postave sami sebi jesu:

       1. Gde sam sada?

       2. Gde treba da idem?

       3. Šta je sve na tom putu?

 

       Ovo su tri pitanja koja nam mogu pomoći za razne stvari u životu ali ćemo ih ovde koristiti kako bismo poboljšali produktivnost. Opasnost ovde jeste preskakati pitanja i fokusirati se samo na jedno, npr. “Gde treba da idem?”. Umesto toga trebalo bi da pažljivo razmotrimo i trenutnu situaciju ali i prepreke koje su nam na tom putu.

 

       Kako ne bismo upali u ovu koristićemo pristup od tri koraka:

 

       Korak 1:

 

Trebalo bi da jasno definišemo šta je to na našem putu i sa kakvim preprekama mi to treba da se suočimo. “Pisanje izveštaja je jako dosadno a ja bih radije pratio šta se dešava na Facebooku.” Ovo je realno i vrlo jasno identifikovana prepreka i, složićete se da nam je sada lakše da se postavimo prema tom problem.

 

       Korak 2:

 

Kako bismo sebi olakšali “ljuti boj” koji nam sledi sa izveštajima i bilo kojim drugim problemom koji nam stoji na putu moramo utvrditi šta nam može biti podrška u uklanjanju te prepreke sa našeg puta ka željenom cilju. Podrška u radu nam može biti bilo šta što će nas motivisati ili nam nekako na lepši način prikazati naš problem. Ja sam, u ovim situacijama, uvek za brza i prosta rešenja, kako ne bismo gubili vreme na smišljanje kompleksnih strategija kako prevazići naš konkretni problem, i time zapravo gubili fokus. U konkretnom slučaju, sa našim izveštajem, bismo mogli da ubacimo boje ili neko lepo formatiranje dokumenta. Takođe možemo sebi obećati neku nagradu nakon što završimo izveštaj (moj omiljeni!) ili možemo pustiti sebi omiljenu muziku kako bismo uživali u zadatku koji je pred nama.

 

       Korak 3:

 

“Korak po korak” pristup je nešto što savetujem i ovde tj. cilj nam je izaberemo jednu akciju za uklanjanje prepreka kako se ne bismo više posvetili samim akcijama pre nego poslu koji nam predstoji. Neke barikade možemo ukloniti jednim, lakim, potezom dok za neke druge moramo zapeti a nekada nam je potrebno i više ljudi.

       Veoma je važno znati da ne postoje barikade koje se ne mogu ukloniti! Ti problemi, barikade su zapravo samo izazovi osobi koja želi da napreduje i da se razvija! Kada se izborimo sa jednim od njih, pali se varnica produktivnosti koja izaziva lančanu reakciju i pre nego što se okrenemo završili smo sve što je bilo planirano i postali produktivniji a naše samopouzdanje je poraslo!

       Smatramo da je ovo jako zanimljiva, i preko potrebna, tema i mi ćemo o njoj svakako pisati i u narednom periodu. Podelite sa nama svoju e-mail adresu a za uzvrat mi ćemo vam pomoći, ne samo da preživite na poslu, već i da napredujete!

.

Ako vi imate neku taktiku koja je vama pomogla da se izborite sa odugovlačenjem cenili bismo da je podelite sa nama. Slobodno nam ostavite komentar i ko zna, možda baš vaša strategija pomogne nekome!

 

Comments

comments