U ovom trentku ti možeš biti bilo gde i možeš raditi bilo šta, pa ipak, ti sediš sam ispred ekrana. Šta je to što nas sprečava da budemo gde želimo i da radimo šta želimo?

   Svakoga dana mi se budimo u istoj sobi, idemo istim putevima, i proživljavamo isti dan kao i juče. Iznova i iznova. Ipak, ne tako davno, svaki dan predstavljao je novu avanturu. Naši dani su bili beskrajni a danas jedva da imamo vremena za sve obaveze. Ceo dan nam mora biti isplaniran. Da li to znači odrasti? Da li to znači biti slobodan? Da li smo mi zaista slobodni?

   Odgajani smo da budemo šraf u mašini, da se ne razlikujemo jedan od drugog. Jedan od hiljadu, možda i deset hiljada. A onda, operater mašine može da bira koga će uzeti i iskoristiti. Moć nam je oduzeta. Mudro osmišljen sistem je postavljen a mi igramo po pravilima.

   Zašto je toliko teško da shvatimo da mi u ovom životu treba da uživamo, treba da smo srećni, zdravi i ispunjeni. To je osnovna svrha života. To su naša prava i realno niko nam ih, bez upotrebe fizičke sile, ne može oduzeti. Problem je u našem poimanju sveta oko nas. Problem je što nismo spremni da se borimo za sebe već biramo lakši put, put koji je već utaban. Svesni ili ne svesni činjenice da tako nećemo doneti nikakvu promenu.

   Iskreno, u procesu odrastanja su nam nestala muda. Tako je, ta muda koja smo imali kada smo bili mali, kada smo istraživali, preispitivali, učili ali nadasve uživali u svakom trenutku našeg života. E to su ta muda koja smo imali a koja nam je društvo oduzelo.

   Svi mi želimo biti uspešni a često nismo ni svesni šta je za nas uspeh? Šta je to što treba da se desi kako bismo znali da smo uspeli u životu? Negde smo pokupili da je uspeh imati veliku količinu novca? Ko nas je u to ubedio?

   Steve Jobs, za koga mnogi smatraju da je uspešan je zapravo jedan iskonski kreten koji je imao toliki ego da mu je ceo ovaj svet bio mali. Čovek koji je kreirao proizvode koji, donekle, olakšavaju život. Sa druge strane, proces proizvodnje je uništavao porodice, uključujući i njegovu, zdravlje stotina hiljada ljudi koji i dan danas proizvode te proizvode u apsolutno nehumanim uslovima, a na kraju je uništio i njega samog. Ali ne, zašto bi se nas ticala cela slika, nama je bitno da mi imamo proizvod koji je lep i funkcionalan ne shvatajući da je ceo sistem pogrešno postavljen.

   Zar ne bi bilo bolje da svi radimo ono u čemu uživamo a da pri tom brinemo i o drugima? Da li bi onda ova planeta bila bolje mesto za život?

   Evo, ja ne znam odgovor pa zato i pitam. Ukoliko ti znaš podeli ga sa svima jer je to ono što nam treba. Ja ću ti se prvi zahvaliti u ime svih.

.

Budi promena koju želiš da vidiš!

.

Comments

comments