Nisam nikad bila tip osobe koja misli da ima nešto da kaže o sebi što bi možda neko drugi želeo da čuje. ‘’Da se predstavim? O ne, moram li…?’’ su bile moje uobičajene misli, a trema i nervoza moji verni drugari. Uvek sam bila najbolja u doskočicama i dobacivanju iz zadnjih redova, a najbolja sam bila u neisticanju. Zvuči kao da se sažaljevam, ne… Jednostavno nekako sam sebi vremenom utuvila u glavu da nemam šta reći pametno, što neko već nije rekao.

 

 ‘’Čini mi se da je svaka riječ nepotrebna mrlja na tišini ništavila.’’

 

Medjutim, to vreme je prošlo. Ćutanje je loše, nešto najgore što možete sebi da priredite. Šta sam uspela da uradim sebi ćutanjem? Sve što sam ikada trebala da kažem nisam, a ko zna gde bi me to odvelo. I te nedorečene i neizrečene stvari i reči, šta je s njima, gde su sad?

 

Ne tako davno, zvali su me iz jedne firme na čiji sam se oglas prijavila, telefonski intervju je bio u pitanju. Rekli bi neki da je tako lakše jer niste direktno suočeni sa osobom sa kojom pričate. Devojka koja je vodila intervju je bila na vidno nižem inteligentnom nivou od mene, usudila bih se reći, a opet je bila superiornija od mene, iako su joj pitanja i konstrukcije rečenica bili pa….recimo smešne i banalne. Kada je na red došla provera engleskog bila sam sigurna u sebe, a onda mi je rekla da kažem nešto o sebi na engleskom… Stala sam i ćutala, misleći u sebi kako nemam pojma engleski, i izvinila joj se, ali jednostavno nisam znala šta da joj kažem.

 

Razgovor smo završile, a ja sam ostala da razmišljam… I onda sam počela da razmišljam na engleskom i shvatim da moj problem nije engleski, već da ja jednostavno ne znam da pričam o sebi, i ne znam da se predstavim . Ne na engleskom, nego na srpskom. To je malo tužno, zar ne? Nisam razmišljala o ovom trenutku sve dok nisam otišla na POSAO SNOVA radionicu. To POSAO SNOVA baš zvuči kao neka bajka, zar ne? Ali nije, baš naprotiv, za sve što želite u životu ćete morati baš da se potrudite, jer osnova koncepta je izmedju ostalog konstanto učenje, žao mi je. I ja sam se  podsvesno i negde duboko u sebi nadala nekoj čarobnoj formuli za uspeh… ali uspeh ne dolazi preko noći.

 

Ipak, ono što sam saznala o sebi je dragoceno! I sve je pozitivno! Imam neke baš lepe osobine, i kul veštine, a i svašta sam postigla u životu. Malo je tužno što sam morala da otkrijem te stvari o sebi, što toga nisam bila svesna i sama. Na primer: dostignuća u životu. Imam ih puno! A ja sam bila ubedjena da ništa u životu nisam postigla. Naprotiv.

 

Percepcija ljudi u Srbiji je individualna stvar, ali je uglavnom negativna.’’Ja ne znam ništa’’. ‘’Osećam se tako nesposobno’’, ‘’Čak i kad bih našla posao ja ne znam da l’ bih znala da ga radim’’. Zatim moja omiljena ‘’Ovo je Srbija’’, i ‘’Šta ti misliš gde živiš?’’. Znači, da se ne lažemo, teško je. Čak iako pokušate da se oduprete negativnim mislima tu je uvek neko ko će vam reći da vi to ne možete.

 

Zato je važno da izgradimo pozitivnu sliku o sebi, koja će nam pomoći da se odbranimo od negativnih uticaja i koja će nam pomoći da se predstavimo u najboljem mogućem svetlu.

 

Da li je nam je stvarno potrebna potvrda o validnosti od drugih ljudi? Ne. Ali moramo svakog trenutka da budemo svesni sebe i svojih vrlina i vrednosti. Ako ne budemo sami sebe vrednovali neće ni drugi.

 

Izašla sam opet pred ‘’auditorijum’’ i pričala o sebi. Sad mi se čini da bih mogla da odem u drugu krajnost I da pričam do sutra… ne samo o sebi, nego uopšte. Možda bih mogla i da budem neki govornik? Ma mogu da budem šta god želim!

 

Ovo je samo delić onoga što sam naučila na radionici. To su sve one stvari koje mi zapravo znamo, ali ih zaboravimo ili potisnemo, ili mislimo da nisu važne. A  vrlo su važne. Lepo je što postoji mogućnost da vas neko podseti na te bitne stvari, pa ubuduće možete i sami da  primenjujete princip.

 

Sad bih volela da me ona devojka pozove opet na intervju. Ovaj put bih imala svašta da joj kažem.

 

U stvari sad bih volela da me bilo ko pozove na intervju, samo da pričam!

 

Comments

comments