Verujem da se svi sećamo pitanja “Šta želiš da budeš kada porasteš?”. Ono čega se verovatno ne sećamo jeste kada smo poslednji put sebi postavili to pitanje?

 

     Verovali ili ne, to nije pitanje koje se postavlja samo deci, to je pitanje koje treba da postavljamo sebi kad god nas nešto tišti, ili kada nismo zadovoljni svojim poslom. U našoj je kulturi da odredimo šta želimo da budemo još dok smo mali i dok nemamo neophodne informacije kako bismo se što bolje ostvarili kao zrela ličnost. Mnogima se sigurno desilo da pred kraj osnovne škole nisu blagog pojma imali koju će srednju školu da upišu, a nešto slično se ponovilo i pre fakulteta. Realno nismo ni imali koga da pitamo tada.

 

     E pa sad je vreme da saznate da karijera nije odluka koju smo doneli u mladosti. Naprotiv to je neprekidan proces koji Vi unapređujete i oblikujete dok god se profesionalno razvijate. Na ovom sajtu ćete naći mnogo predloga i alata kako da upravljate ovim procesom. Krenućemo od same osnove a to je karijerni put.

 

     Svi mi imamo određene talente koji mogu da učine svet boljim mestom. Možemo ih pronaći u stvarima koje radimo van radnog vremena i zbog kojih nas ljudi poštuju. Kada saznamo koje su to stvari i razvijemo te talente, do maksimuma, tek tada ćemo biti zadovoljni, na ličnom i profesionalnom planu.

 

start

     

Karijerni put

     Naši su stari umeli da kažu “On kao da je rođen za to”. Oni su očigledno videli nešto što mi ne vidimo. U svakom slučaju pronalaženje karijernog puta je proces. Proces koji za cilj ima pronalazak Vašeg iskrenog “ja”. Ko sam ja ispod svih mojih maski, fasada i svakodnevnog stresa.

 

     Jednom kada maske padnu Vaš put počinje. Put koji će Vas voditi kroz istraživanje ka identifikaciji karijere koja će Vam pomoći da iskoristite svoje talente na najbolji mogući način. Put se nastavlja fokusiranjem na poslove na kojima će Vaši taletni i veštine biti maksimalno iskorišćeni i nagrađeni. Jedina je istina da se ovaj put nikada ne završava jer se posao, sam po sebi, vezuje za konstantan razvoj, rast, promenu i unapređenje.

 

     Ovakav pristup karijeri se zove pristup zasnovan na talentima i pomaže Vam da ostanete na liniji Vaše karijere čak i kada Vas vetrovi lome a pravac se menja. Ovaj pristup zahteva odgovore na neka pitanja. Tih pitanja nema mnogo, zapravo ih je samo 3. Istina, ta tri pitanja su suštinska i nije lako doći do odgovora na njih. Potrebni su neki procesi i odgovori na mnogo više potpitanja kako biste zaista imali odgovore na svako od njih. U svakom slučaju, tri suštinska pitanja su:

 

1. Ko sam ja?

2. Čime želim da se bavim?

3. Kako da se zaposlim na željenom poslu?

 

     Kao što rekoh, odgovori na ova pitanja su kompleksni, tako da ću u narednim postovima predstaviti procese traženja odgovora na svako od njih. Kako biste bili u toku pridružite se našoj aktivnoj FB zajednici, pratite sajt posaosnova.org ili jednostavno ostavite svoju e-mail adresu i dobijaćete informacije o novom sadržaju 😉

 

     Značilo bi mi da u komentaru napišete da li Vam se sviđa tema, način na koji je obrađena ili ideja koja stoji iza ovog sajta. I ne zaboravite “Sharing is caring” zato podelite ovu stranicu putem svoje omiljene socijalne mreže.

 

Hvala i do skorog pisanja.

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Comments

comments