Kako do posla?

     Ukoliko niste pročitali članke “Karijera [START]“, “Otkrijte svoje ja” i “Čime želim da se bavim?” preporučujem da se vratite na njih jer je ovaj članak nastavak serijala i daje najbolje rezultate kada se čita tim redom.

 

     “Kako do posla?”. Složićete se da je ovo vrlo interesantno pitanje. Kako bismo došli do odgovora na ovo pitanje moraćemo da ga promenimo i zapravo ćemo tražiti odgovor na pitanje “Šta sve treba da uradim kako bih se zaposlio/la?”. Pa da počnemo.

 

     Naše “Ko sam ja?” izjave i istraživanja koja smo uradili u prethodnim fazama će nam služiti kao kompas jer sada treba da mapiramo dokle smo stigli i da napravimo plan za dalje. Ukoliko ne idemo postepeno ovde postoji realna opasnost da pravo sa koraka “Čime želim da se bavim?” “uletimo” u traženje posla.

 

     To se može smatrati greškom jer bez plana možemo vrlo lako da zalutamo ukoliko se, na primer, pojavi poslovna ponuda koja zvuči glamurozno ili neka ponuda koja nudi veću platu a koja ne odgovara našim talnetima.

 

     I sami ste svesni da su nam veće šanse da stignemo tamo gde želimo, i to brže, ukoliko imamo plan i zapravo znamo gde idemo. Valja nam da se lagano upustimo u ovaj proces i da dobro osmislimo korake, jer nam dobro planiranje svakako olakšava implementaciju.

 

     Počećemo tako što ćemo jasno formulisati naš karijerni cilj i staviti ga na papir. Kako mi vidimo svoju idealnu karijeru?

 

     Potom ćemo pokušati da pretpostavimo koji su to koraci kroz koje moramo proći kako bismo stigli do našeg ideala. Ovde moramo obratiti posebnu pažnju na to koje kvalifikacije su nam neophodne, kakvo iskustvo moramo imati, koja pozicija će nam biti najbolja odskočna daska, i slično.

 

     Kada saznamo koji su to koraci koji će nas dovesti do našeg cilja moramo ih pretočiti u detaljan plan. Taj naš plan mora imati podciljeve u sklopu kojih će se nalaziti jedna ili više akcija. Ove akcije možemo zamisliti kao neke korake koji nas, ako ih uspešno pređemo, vode pravo do našeg cilja. Veoma je važno da naši ciljevi budu SMART.

     SMART ciljevi su:
     
Specific (specifični)
     Measurable (merljivi)
     Achievable (dostižni)
     Realistic (realan)
     Time bound (uvremenjeni). Uskoro detaljnije objašnjenje postavljanja SMART ciljeva.

 

     Kada postavimo ceo naš razvojni put na papir valja nam da obradimo i nepredviđene situacije. U ovome nam može pomoći “Šta ako?” analiza. Primer “Šta ću raditi ako me ne prime u željenu školu?” ili “Šta ako ne dobijem posao za koji mislim da bi bio idealan za početak moje karijere?” i slično.

 

businesswoman solving maze problem

 

     Što više planova za nepredviđene situacije imamo, veće su šanse da “preživimo” neizbežne prepreke. Sa druge strane, imaćemo više samopouzdanja i nastavićemo istim intenzitetom dalje. Svako ko je ikada tražio posao potpuno je svestan uticaja samopouzdanja na ceo ovaj proces i koliko nam je bitno da ga negujemo.

 

     Pronalaženje karijere je proces. Što mu se više posvetimo bolji će nam biti rezultati. Pronalazak svog iskrenog ja je težak, emotivan proces i najverovatnije ćemo nekoliko puta prolaziti kroz ovaj proces u toku svog radnog veka. Sav taj trud, napor i vreme koje ulažemo će nam se svakako isplatiti kada odredimo jasno svoj cilj i smer u kome želimo da idemo. Tada će se sve kockice složiti i mi ćemo daleko lakše doći do željenog posla, a što je još bitnije, znaćemo koje prilike da propustimo.

 

     Sada ste spremni da pojurite svoj POSAO SNOVA sa velikim samopouzdanjem. Svakako u traženju posla ne postoje garancije ali sa pravom dozom planiranja i realnosti, ali i velikom dozom realizacije, karijera za koju ste spremni će doći. Ukoliko ste ozbiljni i željni da stignete do svog cilja moraćete maksimalno da se angažujete jer ćete jedino tako moći da isplivate iz mase i baš vi budete izabrani za tu poziciju.

 

     Srećno 🙂

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave