Evo, sedim u Holandiji na godišnjem sastanku jednog projekta koji vodim i razmišljam o par stvari koje se vrlo tiču i posla, zapošljavanja i situacije u Srbiji u globalu. Naime, mi se večito nadmećemo sa nekim, i večito ispravljamo krive Drine. Nadmetanje je korisno u sportu jer je to zapravo i cilj same igre ali u realnom životu je to sve samo gubljenje vremena. Zašto tako mislim?

Kada se takmičimo sa nekim, kako bismo dokazali da smo bolji od te osobe, mi zapravo ne dobijamo ništa. Dobro, dobijamo možda malo samopouzdanja ili osećaja da smo pobedili ali se suštinski ništa nije promenilo.

Sa druge strane je postavljanje jasnih ciljeva i stremljenje ka njima. Kada imamo jasan cilj ispred sebe tada nas sitne čarke, kao neko nadmetanje, upoređivanje ili bilo šta slično zapravo ni ne zanimaju. Takve stvari su ionako za sitne duše. Kada ne znaš šta hoćeš u životu, kada ne znaš kako da se unaprediš, e tada ti pobeda u nekom takmičenju ili upoređivanju sa drugima prija jer misliš da si nešto uradio. Na žalost to je stanje većine u našoj zemlji.

Kada lepo sebi postaviš cilj, to znači da si zrela osoba, to znači da si stabilna osoba, to znači da imaš svoje ja i da znaš šta hoćeš ali isto tako znaš i šta nećeš, a nećeš da se nadmećeš već želiš da uspeš. Ponavljam, nadmetanje je čisto gubljenje vremena.

Hajde da probamo ovako. Ukoliko dve osobe istih veština, istog znanja i energije, istog materijalnog stanja, jednostavno iste po svim pitanjima, postave sebi isti cilj u isto vreme, šta mislite koja će stići pre do cilja, ona koja se nadmeće i obraća pažnju na sve koji bi da se takmiče, i time ne dokažu ništa, ili ona koja posvećeno radi na dosezanju svog sna?

Tako je, apsolutno ste u pravu!

Svima je jasno, takmičenje, samo po sebi, ne služi ničemu i valja nam da ga ostavimo sportistima a da se mi lepo uzmemo u pamet i napravimo svoje planove. Što bi naš narod rekao “u se i u svoje kljuse”. E, kada usvojimo ovaj obrazac ponašanja, e tada će nam sve krenuti na bolje i tada nas sitne duše neće više moći izazvati na “dvoboje” jer će nam naš cilj osvetljavati put i neće nam dati da sa njega skrenemo.

Comments

comments