Jelena je uspela. Dobila je posao, na željenoj poziciji, u kompaniji za koju je želela da radi. Jelena je sada srećna, a vrlo verovatno će biti i uspešna jer je sama to izabrala. U svakom slučaju promena će joj prijati.

 

Ipak, pre samo par meseci stvari se nisu činile tako.

 

Jelena je bila depresivna, iako je imala dobar posao i zarađivala pristojno. Znate onaj osećaj kada jednostavno ne znate šta da uradite sa sobom, kada ničime niste zadovoljni i kada osetite da vam je sopstvena koža tesna.

 

Tako je to bilo tada, nije znala šta da radi, nije znala kome da se obrati ni kako da krene dalje, a želela je. Želela je da nastavi, da se razvija, da raste. Ali nije znala kako.

 

Jelena je bila prilično utučena devojka sa ogromnim potencijalom. Jednostavno, prerasla je svoj grad i želela je nešto više, nešto bolje. Želela je novi izazov koji bi joj pomogao da raste i da se razvija u ono najbolje što može biti.

 

Pitala se da nije možda do nje?

Da nije možda lenja?

Da nije možda glupa?

Da možda ne želi da živi lep život?

 

Ne nije ništa od toga. Jednostavno, nikada ranije nije bila u ovakvoj situaciji i trebala joj je pomoć. Trebao joj je neko ko će da je ohrabri, samo malo, toliko malo da niko ne bi ni primetio da je to zapravo trenutak u kome se njen život preokrenuo na bolje.

 

Sada ona uživa u svom novom poslu. Istina, i tu ima izazova ali joj je život ponovo zabavan, vratila joj se životna energija. Ponovo je ona stara koja ima za šta da se bori. Ona koja raste i koja želi da pokaže drugima da može, da zna i da hoće da dovede do promene svojim radom.

 

Trebalo joj je hrabrosti da stigne do tog rezultata. Trebalo je rešenosti i trebalo je da shvati da CV nije sve i da se posao ne dobija samo preko CV-ja, naročito ne ovako dobar i lep posao.

 

Šta se zapravo desilo?

 

Jednoga dana Jelena je pozvala Miloša i predočila mu jednu fenomenalnu situaciju. Koleginica sa jednog od njenih prethodnih poslova je napredovala i došla do pozicije da ona sada bira svoje saradnike.

 

Istina, njih dve nisu bile drugarice, poznavale su se sa posla i to je bilo to. Nisu pile kafu, nisu se družile, bile su samo poznanice.

 

Zapravo, poziv koji je Jelena uputila Milošu bio je molba da joj pomogne oko CV-ja kako bi ga mailom poslala svojoj poznanici, bivšoj koleginici.

 

Miloš je znao da je ovo greška u koracima i ohrabrio je Jelenu da uradi nešto što ona sama ne bi uradila, da pozove. Da, sve što je trebalo da uradi je da pozove i porazgovara sa svojom prijateljicom, istom onom koja je odlučivala o zapošljavanju novih ljudi.

 

Rešenje je bilo jednostavnije nego što je bilo ko mogao da pretpostavi.

 

Jelena je u početku negodovala i izmišljala izgovore.

 

“Ali mi nismo toliko dobre.”

“Možda me se ni ne seti.”

“Ne bih da joj dosađujem.”

 

Izgovora je bilo previše. Istina, nijedan dovoljno dobar da Miloš ne bi nastavio da insistira da je Jelena pozove.

 

Benefiti ovog pristupa su neverovatni, ali ih većina ljudi nije ni svesna. Na ovaj način Jelena će osvežiti pamćenje poznanici o tome ko je. Saznaće i da li je to mesto već popunjeno jer se, na žalost, veliki broj oglasa pravi pro forme, a unapred se zna ko će dobiti to mesto. Saznaće više i o uslovima rada, što je njoj dosta važno. I na kraju, saznaće kakvu osobu traže, a onda će moći da izmeni svoj CV i to tako kako poslodavac želi.

 

Vidite, ovaj jedan poziv će Jelenu staviti na sam vrh gomile CV-jeva koje treba pregledati, a to nikako nije mala stvar.

 

Jelena je iskoristila jedan od kanala koje do detalja opisujemo u Piramidi zapošljavanja. Da, to je sve što je trebalo da se desi. To, i malo hrabrosti.

 

Da priča bude još zanimljivija, Jelena je pozvala Miloša kako bi ga zamolila da joj pomogne da sastavi najbolji mogući CV. Miloš na žalost nije imao vremena da to uradi odmah, pa je svoje predloge za izmenu CV-ja, kojih je bilo, poslao tek sutradan ujutru.

 

Bilo je kasno, CV je već otišao, onako nesavršen, nepotpun i ne baš dobro postavljen. Odlično, pomislio je Miloš, jer će sada Jelena shvatiti da je CV zapravo samo jedan od načina da se do posla dođe, i da nikako nije najvažniji, niti najbolji.

 

Da, Jelena je dobila svoj željeni posao, sa lošim i nesređenim CV-jem. Tek kada se ovo desilo ona je shvatila moć poziva, moć piramide zapošljavanja i moć ljudskog kontakta, bez papira, već glasom.

 

Bravo Jelena, da znaš da sam ponosan na tebe.

 

Ukoliko i vi želite da budete “Jelena”, prijavite se na POSAO SNOVA vikend i naučite sve te taktike koje vam mogu pomoći. Kliknite ovde: POSAO SNOVA

Comments

comments