.

Zabrinjavajuće je činjenica da se za jedno radno mesto na našim prostorima prijavi i 500+ ljudi. Zamislite sada osobu ili osobe koje treba da pročitaju sve te prijave i da procene ko je idealan za njihovu firmu. Ovo zvuči kao horor priča. Zapravo ne da zvuči već i jeste. Niko ne može pročitati toliko dokumenata i jasno proceniti ko je prava osoba za posao.

Nemojte da vas ovo obeshrabri jer 500 aplikanata nije isto što i 500 kandidata! Od ove ogromne brojke prijavljenih manje od 5 posto uopšte bude identifikovano kao potencijalno adekvatan radnik i pozvan na intervju. E tu je vaša prilika, mnogo je lakše izboriti se sa 20-30 kandidata nego sa svim tim stotinama ljudi.

Ono što ja savetujem svojim klijentima jeste da se istaknu na bilo koji, kulturan i umeren način. Ideja iza ovoga jeste da olakšate posao poslodavcu i da im tačno objasnite zašto sa izaberu baš vas. E o tome ću pisati danas.

.

Format je bitan

 .

Veoma je važno da je CV koncizan i pregledan. Poslodavci konstantno naglašavaju da je format prvo što vide i najverovatnije ćete proći prvi krug ukoliko vaš CV izgleda profesionalno i dobro organizovano.

Sledeća, veoma bitna stvar, jeste da morate uključiti detalje koji će pomoći poslodavcu da baš vas izabere za određenu poziciju. Pod ovime podrazumevam određeno iskustvo koje se traži u oglasu za posao a koje će jasno reći poslodavcu da ste vi prava osoba za taj posao – ovo je potez koji će vas dovesti do intervjua!

.

Par praktičnih saveta

.

Ovo je par praktičnih saveta iz moje uloge poslodavca koji je zapošljavao ljude ali ih je i otpuštao kada nisu odgovarali određenoj poziciji. U svakom slučaju ovi saveti će vam pomoći da pređete u gomilu “pozvati na intervju!”

.

1. Iskoristite opis posla iz oglasa kako biste usmerili svoj CV. Postarajte se da uključite veštine koje se traže u opisu posla u oglasu i eliminišite informacije koje se baš i ne tiču pozicije za koju aplicirate.

.

2. Istaknite se. Ovo je nešto što se kod nas još ne radi ali se meni lično taj trend sviđa. Iskoristite sam vrh CV-ja i u njemu u dve rečenice opišite sebe, zašto ste vi idealni za poziciju i zašto volite to što radite. Ovo može da bude siže vašeg CV-ja koji će poslodavac onda pročitati sa ushićenjem.

.

3. Uvek pitajte barem jednu osobu da pročita vaš CV pre slanja. Ovaj potez će vam pomoći da se oslobodite pravopisnih grešaka i neusklađenosti podataka.

.

4.Ispratite šta se dešava nakon predaje! Nemojte samo poslati CV i sesti i čekati. Veoma je važno da ostvarite kontakt sa poslodavcem nakon što aplicirate. Ovo će vam obezbediti prednost jer se izuzetno retko dešava a poslodavca će kopkati što ste baš vi zvali pa će još jedno pročitati vaš CV. Čak i kada kontakt nije dat u oglasu potrudite se i istražite pa pozovite i pitajte šta se dešava sa prijavom.

.

Ne postoji neka velika tajna koju niko neće da podeli sa vama. Jednostavno morate poslati CV koji odgovara poziciji za koju aplicirate a koji je dobar, koncizan, pregledan i dobro organizovan a pre svega mora naglasiti šta je to što vi donosite a čime ćete pomoći firmi da uspešno posluje.

.

Comments

comments