Čime želim da se bavim?

16 May 2014,   By ,   0 Comments

     Ukoliko niste pročitali članke “Karijera [START]” i “Otkrijte svoje ja.” preporučujem da se vratite na njih jer je ovaj članak nastavak serijala i daje najbolje rezultate kada se čita tim redom.

     Sad kada znate ko ste, prirodno dolazi pitanje „šta želim da radim?“ ili „čime želim da se bavim?“.

     Kako biste bili srećni i zadovoljni i kako bi vam život bio izbalansiran, vaša karijera se mora poklapati sa time ko ste vi. U suprotnom, nećete biti zadovoljni poslom iz čega sledi da ćete se mučiti i naprezati a rezultati će izostati i vi prosto nećete biti srećni. Na duge staze ovo će se sigurno odraziti i na zdravlje. Posao koji vam ne paše će zahtevati od vas da posedujete neke druge talente i neće vam dati da koristite one koje već imate.

     A ako se odlučite da pratite karijeru koja se kosi sa vašim vrednostima i načinom na koji vidite svet, znajte da ćete se konstantno boriti i da ćete biti pod velikim stresom i pritiskom.

     Potpuno prirodan početak procesa traženja odgovora na pitanje “Čime želim da se bavim?” jeste upotreba tehnike koja se zove “Brainstorming” ili “Asocijacije”. Kasnije ćemo se pozabaviti verifikacijom ideja do kojih ste došli upotrebom psihometrijskih testova, a onda i dopuniti vašu listu sa još malo ideja. Nakon toga vama ostaje još da se pozabavite istraživanjem karijera do kojih ste došli u ovom procesu, da saznate više o njima i da vidite da li su baš one te koje ste imali na umu ili ste ih samo pogrešno formulisali pa ih preformulišite u one koje bi vam više prijale.

     Pa da krenemo.

I Istraži poznate opcije

     Ovaj proces ćemo početi korišćenjem “Ko sam ja” izjava (obrađene u članku „Otkrijte svoje ja“) a onda ćemo popisati svoje talente i depersonalizovati ih. Ovo nam je važno kako bismo doneli što realniju odluku. Ovo ćemo uraditi na vrlo prost način: zamislite osobu koja ima iste talente kao i vi, a onda razmislite koji bi bili idealni poslovi kojima bi se ta osoba bavila.

     Ukoliko već imate karijeru, poželjno je da ovde uključite iskustvo i kontakte koje ste do sada stekli. Druga opcija je svakako da napustite sve i da počnete iz početka, ali morate biti svesni da vas to stavlja u istu situaciju sa drugima koji tek kreću da grade karijeru a oni mogu biti mlađi od vas. Sa druge strane, ukoliko ste apsolutno nezadovoljni poslom, kompanijom za koju radite ili branšom kojoj pripadate, radikalne promene su neophodne i ja ih apsolutno podržavam.

     Počnite sa pitanjem da li vaša trenutna radna pozicija može da se adaptira kako bi vama više prijala. Postoje li pozicije u kompaniji za koju radite koje bi vama više odgovarale i za koje se vredi boriti?

     Kada napravite spisak, ponovo uradite “Asocijacije” i ispitajte i te nove opcije pa vidite da li je to ono što želite.

II Karijerni testovi

     Ova opcija je dobra jer nam pomaže da proširimo vidike i na neke pozicije koje smo možda propustili. Ovih testova ima pregršt na engleskom jeziku ali postoji i jedan (za koji ja znam) koji bih želeo da podelim sa vama ovde i to na srpskom. Njega je razvila Beogradska otvorena škola – BOŠ i možete ga naći ovde.

     Na ovom sajtu možete naći i spisak karijera koji vam može olakšati i ostale procese iz ovog članka, a kao bonus možete kreirati svoj CV upotrebom njihovog alata za pravljenje CV-ja. Neophodno je da kreirate svoj profil i onda vam se otvaraju opcije testiranja, liste zanimanja i ostale stvari koje su vam neophodne kako biste kreirali karijerni put. Otvorite profil pa ćete već videti.

III Razmišljajte o budućnosti

     Sa online testovima postoji i jedan potencijalni problem a to je što se oni zasnivaju na “starim” podacima i odnose se samo na osnovne tipove karijera. Svake godine se stvaraju potpuno nove radne pozicije koje ne bi trebalo da propustimo u našem procesu odabira budućeg zanimanja. Vrlo često se javljaju i potpuno nove industrije, što svakako može da utiče na našu odluku.

     Imajte na umu da nam karijerni testovi, na ma kom jeziku ih radili, pružaju samo polaznu tačku. Nakon toga se vraćamo dobrim starim “Asocijacijama” i proveravamo da li postoje neke nove industrije koje zahtevaju talente koje mi posedujemo ili možda neke nove a još nedefinisane industrije kojima je potreban kadar. To nam može biti idealna prilika ako smo dovoljno hrabri da se upustimo u nešto što još nije definisano. Ako sve ispadne kako treba, bićemo pionir u nečemu a to se svakako ceni u daljem razvoju karijere.

IV Pokrenite se

     Do ovog trenutka vi ispred sebe zasigurno imate nekoliko mogućih karijera. Sada je vreme da presečete i napravite listu prioriteta. Ovde ne treba da izaberete jednu već samo da smanjite izbor na maksimalno 5 mogućih. U sledećem koraku ćete se baviti istraživanjem svake od njih i onda možete doći do zaključka da vam neke od izabranih svakako ne bi prijale.

V Istraži karijere

     Sad kada smo se naoružali znanjem o nama samima i pretpostavkama kako bismo obavljali određene radne zadatke, vreme je da istražimo različite opcije do kojih smo došli i vidimo koja nam najviše odgovara i sa kojom ćemo zarađivati novac. Ovaj korak nije najzanimljiviji ali je veoma važan kako bismo odstranili opcije za koje mislimo da bi nam odgovarale a to mišljenje zasnivamo na pogrešnim pretpostavkama.

     Neću vas zavlačiti, ovaj proces može da potraje i poprilično zamara. Sa druge strane, pokušajte da zamislite da donesete pogrešnu odluku usled nedostatka informacija i eto vama motivacije da uspešno sprovedete ovaj proces do kraja.

     Metode istraživanja karijere:

  • Poseta internet prezentaciji kompanije koja vam se dopada sa posebnim osvrtom na to šta ljudi pričaju o njima. Ovde preporučujem i posetu Facebook stranici kompanije, Twitter nalogu kao i LinkedIN profilu.
  • Guglajte kompanije i obratite pažnju na to šta novine pišu o njima
  • Posećujte sajmove zapošljavanja (ovoga barem ima kod nas poprilično)
  • Posećujte seminare i sajmove u oblasti industrija koje vas zanimaju
  • Čitajte časopise iz određene oblasti i istražite koliko je ta industrija zapravo “srećna”, ko su veliki igrači i koji su im ključni problemi
  • Obratite pažnju na oglase za posao kako biste stekli uvid u to da li je ta profesija tražena
  • Sprovodite informativne razgovore sa ljudima koji se već bave vašim poslom snova
  • PEST analiza vam može pomoći da potvrdite svoje viđenje željene karijere i trendova u industriji
  • Saznajte lokaciju kompanije i vidite da li ste spremni da putujete na intervju ili da se eventualno preselite zarad karijere
  • Volontiranje ili probni rad na određenom poslu vam takođe pružaju iskustvo iz “prve ruke”.

     Ovo su samo neke od metoda istraživanja karijere a ako vama neke padnu na pamet, vi ih podelite sa nama u komentaru ili na našoj facebook strani.

     Na samom kraju ovog procesa najverovatnije ćete odbaciti veliki broj karijera o kojima ste razmišljali ali se ispostavilo da nisu baš za vas. Ideja je da ihsvedemo na jednu! Kada znamo koja je ta jedna koju želimo, onda nam preostaje još samo da zavrnemo rukave i da se bacimo na posao. U sledećem članku ćemo proći kroz proces kako do posla a tu ćemo detaljnije pričati o ovom “o’ruk” delu.

     Srećan rad i pišite nam šta mislite i da li ste naleteli na neke poteškoće.

     Kako biste bili u toku pridružite se našoj FB zajednici, pratite sajt posaosnova.org ili jednostavno ostavite svoju e-mail adresu i primajte obaveštenja o novom sadržaju direktno u vaš inbox.

Comments

comments


Leave a Reply