Pre izvesnog vremena sam nabasao na tekst koji mi se toliko dopao da sam rešio da ga podelim sa svima vama. Prepričaću ga ovde na način na koji sam ga ja doživeo.

.

   Priča počinje kod bake kojoj dolazi unuka kojoj je teško u životu. Izgledalo je kao da joj život puca po šavovima. Nije imala novca, nije imala posao i gde god da je konkurisala ostala je bez odgovora. Pomislila je da odustane od svega jer je sve to, za nju, bilo isuviše naporno.

.

   Baka je slušala i slušala i u jednom trenutku je samo uzela za ruku i odvela u kuhinju. Tamo je spremila tri džezve, napunila ih vodom i stavila na ringle. Nakon nekoliko minuta voda je provrila. Baka je onda uzela šargarepe i stavila ih u prvu džezvu. Zatim je uzela nekoliko jaja i stavila ih u drugu džezvu a u treću je stavila mlevenu kafu. Ostavila ih je sve da se kuvaju, bez ijedne jedine reči.

.

   Nakon 20 minuta ugasila je ringle i izvadila šargarepe i jaja iz džezvi i stavila ih na tanjir. Sadržaj džezve u kojoj je bila kafa sipala je u čašu. Nakon toga se okrenula svojoj unuki i pitala je šta vidi.

.

   “Šargarepu, jaje i kafu” odgovorila je devojčica munjevito.

.

   Baka je uzela za ruku i približila je šargarepama. Nakon što ih je devojčica opipala primetila je da su mekane. Daleko mekše nego što su bile pre kuvanja. Baka je onda zamolila unuku da oljušti jaja koja su bila ispred nje. Nakon što ih je oljuštila devojka je primetila da su jaja tvrdo kuvana. Na kraju, baka je zamolila da uzme gutljaj kafe. Ovo je devojku obradovalo jer je osetila snažnu aromu kafe.

.

   Devojka je upitala baku šta sve ovo znači.

.

   Baka je spremno odgovorila. “Vidiš, sve njih je zadesila ista sudbina ali su svi odreagovali drugačije. Šargarepa je ušla čvrsta i snažna a izašla mekana i slaba. Jaja, koja su bila krhka i kojima je ljuska čuvala tečan sadržaj postala su čvrsta. Kafa je pak potpuno drugačija, ona je zapravo promenila vodu, obojivšlai je i dala joj aromu.”

.

   Baka je ponovila pitanje, sada malo drugačije. “Koja od ovih stvari si ti? Kako ti odgovoriš na probleme kada zakucaju? Da li si šargarepa, jaje ili kafa?”

.

   Razmisli dobro o ovome. Da li si ti šargarepa koja je na izgled jaka ali kada naiđe na problem postaje mekana i gubi svoju snagu. Da li si ti jaje koje ima meko srce, ali se menja sa problemima? Da li nakon problema postaješ tvrd unutra iako je tvoja ljuska ostala ista? Ili si možda pak kao kafa postaješ bolji i menjaš sudbinu koja te je zadesila? Kada je voda proključala kafa je pustila svoju aromu i time se promenila situacija.

.

  Razmisli, da li si ti šargarepa, jaje ili kafa?

.

Comments

comments