Entuzijazam je jedna vrlo moćna sila. To je sila koja nas pokreće i koja nas vodi do cilja. Naravno ukoliko ga posedujemo. Odakle ja crpim svoj entuzijazam i odakle mi energija da radim više poslova u isto vreme, a da pri tom i pomažem ljudima da se unaprede i postanu svoje najbolje ja, saznaćete u ovom članku.

 

      “Ne mislim na rad kao rad i igru kao igru jer je sve to zapravo život!” rekao bi Ričard Brenson, vlasnik korporacije “Virgin”. Ova izreka je meni posebno draga jer ja po njoj živim i radim POSAO SNOVA.

 

      Ipak, nije oduvek to bilo tako. Sećam se kada sam počinjao i radio najrazličitije poslove kako bih zaradio džeparac, na početku, a onda i neki ozbiljniji novac za život. Taj period je bio period eksperimentisanja i sticanja iskustva. Verovao sam da će mi iskustvo iz najrazličitijih oblasti pomoći da napravim procenu čime ja zapravo želim da se bavim i šta je to zbog čega ću se buditi sa osmehom svako jutro. Tada sam verovao, a sada znam da je to tako.

 

      Na svom putu ka uspehu neophodno je da otvorimo neka vrata. Ukoliko su vam sva vrata otvorena vi ćete sa lakoćom proći kroz njih i ja vam na tome zavidim. Ukoliko pak nisu, verujem da će vam ključevi koje ću podeliti sa vama ovde značiti, jer meni sigurno jesu.

 

      Kako biste uštedeli vreme i preskočili sve mučne korake kroz koje sam ja morao da prođem kako bih došao do entuzijazma koji me je doveo do mog posla snova pročitajte i razmislite o ključevima uspeha o kojima pišem danas.

 .

Ključ 1: Prestanite sa preteranim razmišljanjem!

 

      Veliki deo stresa i brige nastaje našom pretpostavkom da nešto može da pođe po zlu dok se najveći deo toga zapravo nikada ni ne desi. Složićete se da smo onda brinuli bez ikakvog razloga. Verujem da smo svi proveli nekoliko besanih noći u iščekivanju nečega što se narednog dana nije ni dogodilo! Ja sam lično vrlo često pokušavao da pretpostavim šta sve može da se desi, da “predvidim”, i iskreno sam od nekih ideja odustajao i pre nego što sam ih kvalitetno i započeo jer sam se već osećao poraženo.

 

      Sada kada se prisetim toga, svo to razmišljanje me nije nigde dovelo. Zapravo mi je samo oduzelo vreme koje ne mogu da vratim. Da sam sve svoje ideje pokušao da realizujem ne znam gde bi me to dovelo i šta bi od svega toga uspelo, ali bih sigurno imao još iskustva.

 

      Danas se stvari menjaju velikom brzinom pa je gotovo i nemoguće predvideti gde ćemo biti za koju godinu. Realnost nas uči da bez obzira koliko smo pametni ne možemo predvideti budućnost. Ok, na osnovu iskustva možemo više ili manje biti u pravu ali nam to nije garant.

 

      Ovo nije nužno loše. Iskustvo nam može pomoći ali i odmoći jer na njemu zasnivamo odluke, dobre ili loše to uvek vreme pokaže. Ukoliko nešto testiramo znamo na čemu smo i ne gubimo vreme na razmišljanja koja nas dovode do stresa koji nam apsolutno ne treba u životu.

 

      Ukoliko uspemo da držimo svoje razmišljanje na neophodnom nivou i ne preterujemo sa istim, može nam biti dobar drug. Nepredvidiva priroda budućnosti je nešto što moramo prihvatiti i otvoriti svoj um ka mogućnostima koje nismo ni sposobni da predvidimo, kako bismo počeli da živimo u sadašnjosti. Kada to uspemo otključali smo prvu bravu ka uspehu.

 

      Važno mi je samo da skrenem pažnju da razmišljanje i planiranje nisu ista stvar. Planiranje i plan akcija je nešto što ohrabrujem i verujem da vodi ka uspehu ali o tome neki drugi put.

.

Ključ 2: Uradite nešto!

 

      Kada krenemo da radimo na nečemu momentalno se osećamo bolje. Zašto? Vrlo je prosto, tada nećemo razmišljati da li je nešto sigurno ili nesigurno, već ćemo raditi nešto što je sigurno, a to su naše akcije.

 

      Vrlo često sam se nalazio usred haosa života koji me je prosto žvakao. Previše obaveza, nesigurnost, pretpostavke. Sve dok jednoga dana nisam shvatio da postoje dva tipa stvari. One na koje mogu da utičem i one na koje ne mogu. E na ove na koje mogu da utičem sam se fokusirao i rešio da steknem kontrolu. Shvatio sam da nemam uvek kontrolu nad onime što će se desiti sutra ali imam kontrolu nad svojim akcijama danas!

            Lepota života se i ogleda u spoznaji da vi zapravo kontrolišete  svoje misli, reči i akcije.

 

      Svakim učinjenim naporom, pitanjem, aktivnošću, eksperimentom vi ste zapravo jedan korak dalje od onoga gde ste bili juče a jedan korak bliže onome što želite sutra. Krenite da koračate i vidite gde će vas taj jedan korak odvesti.

 

      Kada započnemo rad na nečemu što smo planirali mi smo zapravo otključali i druga vrata i samo nas još jedna dele od uspeha.

.

Ključ 3: Verujte u  sebe!

 

      Život će vas često iskušavati i hraniće vas semenjem sumnje. To neće nužno poticati od neprijatelja. Vrlo često to mogu biti vaši prijatelji ili čak porodica, onako, iz najbolje namere. Često će vam reći “To neće uspeti” ili “Razmisli još malo” i tome slično. Sve ovo može da nas pokoleba. Kada se to desi trebaće vam vreme kako biste se vratili na pravi put.

 

      Ovo je najteži korak i realno najbitniji. Kada se povedete onime za šta ljudi kažu da “treba ovako” potencijalno ste u problemu. Vera u sebe vam mora biti jaka i morate verovati da baš vi možete da uspeta se. Donosite odluke brzo i stanite iza svake.

 

      Ovo nije Iako i često je dug put do vere u sebe ali ja verujem da je jedini pravac kojim svaki čovek treba da se kreće napred. Zato se usavršavajte i izgrađujte svaki dan pomalo!

 

      Otključavši i treća vrata mi dolazimo zapravo na korak od uspeha. Radovaćemo se svakom novom danu jer ćemo imati čemu da se nadamo.

 

      Pokušajte, pravite male korake, u mraku, saplićite se, padajte, ali ne zaboravite da ustanete. Vremenom će vaši koraci postati stabilniji i veći. Na kraju ćete koračati samouvereno ako umesto preteranog razmišljanja preduzimate akcije i ne samo da ćete biti na pravom putu, već i blizu cilja.

 

P.S. našao sam definiciju termina Entuzijazam na Wikipediji i toliko mi se svidela da moram da je podelim sa vama.

Comments

comments